Praktiserande ensamstående fembarnsmamma

Ibland händer allt på en gång.

Mattias skulle vara instruktör (för en klass saudiearaber) på EPN på Sturup i tre veckor. Det innebar naturligtvis att han fick veckopendla, så jag fick vara ensam med barnen under veckorna.

Måndag morgon den 20 april när jag och pojkarna körde Clara till skolan ringde David och sa att bebisen kommit under natten! Edward och Sabrina skulle köra Jennifer och Tamina till oss vid lunch och eftersom det blivit kejsarsnitt med pojken skulle Nina och David bli kvar på sjukhuset lite längre än planerat. Så det var bara att kavla upp ärmarna och förbereda sig för en vecka som ensamstående fembarnsmamma! Jag började med att åka och panikhandla och jag var väl inte jättestolt över den handlingen kan erkännas, men jag visste att jag inte skulle ha möjlighet att stå lång tid vid spisen samtidigt som jag varje dag behövde få fram lunch och middag på bordet, så det fick bli lätta grejer.

Veckan gick bra. Det var både roligt och extremt uttröttande. =) Töserna verkade inte längta hem det minsta och barnen lekte bra tillsammans. Och vädret blev plötsligt sommar. Men jag var tacksam över att Clara valde att stanna hemma från skolan tisdag och onsdag (de får göra det när de vill när de går i f-klass), för att få upp alla barnen och klä på dem och promenera med alla barnen för att lämna Clara på skolan innan kl. 08.10 på morgonen var rätt jobbigt. Så det var skönt att jag bara behövde göra det på torsdagen. Och det var skönt med Clara hemma, hon blev ju rätt stor i sammanhanget. =)

Att somna på kvällarna var lite segt för Tamina, men det gick. Hon var inte ledsen, utan var nöjd när hon fick hänga med mig. Hon kallade mig mamma redan från början, hihi. =) Enda gången jag minns att hon blev upprörd var när hon såg Elias amma. 😉

Här är några bilder, blev inte så många. Ingen tid att hålla på att fota när man punktmarkerar två små. Vet inte riktigt hur Tamina är nu, men jag minns att hon ju traskade iväg och försvann en liten stund några gånger förra sommaren, så jag tänkte det var bäst att hålla stenkoll på henne trots att hon nu inte visade några direkta rymningstendenser. Vädret var som sagt underbart så vi var ute ganska mycket, men det var ansträngande att hela tiden vara så spänd och passa på barn som ibland sprang iväg åt olika håll samtidigt. Det var skönt när vi gick in, där rymningsmöjligheterna är mycket begränsade! Av rädsla att jag inte skulle kunna hålla koll på alla så vägrade jag att gå till Nolhaga, där är för stort och för mycket folk, så vi höll oss i parken här utanför och i Båtparken.

1

2

På väg till Båtparken. Skrindan är jättebra!

3

4

Ett mellanmål.

5

6

Studsmattan är alltid kul.

7

8

På onsdag eftermiddag kom mamma och Ellen en stund för att hjälpa mig. Jag behövde nämligen lämna in bilen på verkstan. Allt på en gång som sagt! Så då såg Ellen efter barnen medan jag och mamma körde varsin bil till verkstan så jag kunde åka med henne tillbaka. Den hjälpen var jag tacksam för, det hade varit omöjligt att klara annars!

På torsdag eftermiddag kom Solveig och hämtade tjejerna för att skjutsa dem hem till Trollhättan och få hälsa på sin lillebror. Men det var väl inget som det brådskade så där jättemycket med tyckte Jenni, hon hade gärna stannat kvar! =) Så även om allt kanske inte gick på räls hela veckan, så höll jag i alla fall alla barn glada, mätta och vid liv så jag är rätt nöjd. 😉

/S

Tillbaka till Vänersborg och Trollhättan

Den 18 april åkte jag och barnen till Vänersborg och Trollhättan. Mattias var några dagar i Stockholm för flygledarföreningen och templet, så han missade detta event. =) Fast han jobbar ju fortfarande i Trollhättan. Men det var första gången vi andra var tillbaka och det var lite pirrigt på nåt sätt faktiskt. Första stoppet var naturligtvis Onsjö och vi började med att kolla till huset och sen körde vi och parkerade utanför Claras gamla dagis och gick till ”vår” park.

1

Barnen tyckte det var roligt att vara tillbaka i sina gamla hoods. =)

2

3

Matsäck.

4

5

6

Och vad gäller huset så var det sig likt, men trädgården var totalt massakrerad. =( Alltså, jag har förståelse för om man kanske vill ta bort de krokiga syrenerna och de gamla fläderbuskarna. Och även busken som Clara och Jonathan hade sin koja under var borttagen. Fine, det kunde man väl göra då. Men förklara för mig hur någon vid sina sinnens fulla bruk kan komma på idén att hugga ner två stycken gamla, fina äppelträd? Med lite mer tålamod så hade de sen fått de allra mest fantastiska mörkröda äpplen ju! Knäppgökar! Fatta hur många år det skulle ta att återskapa dem. Och som om inte det var nog, och det här gör allt lite ont i hjärtat att skriva, de hade gjort slag i sitt hot om att hugga ner almen!! ”För pappa behöver ved.. och det är jobbigt att kratta löv.” Alltså…gah!! Så ja, trädgården var en kal och sorglig syn.

7

Jonathan blev lite förfärad över att deras koja inte fanns mer, men Clara kom snabbt med tröstande ord om att de ju har en ny koja nu, hemma på gården.

Jo förresten, när vi först åkte och tittade på framsidan av huset kläckte Jonathan ur sig: ”De behöver VERKLIGEN byta takpannor. Det får de göra själva. Vi tänker INTE hjälpa dem.” Haha! Ja, det är då så sant som det är sagt! =)

Efter en stund i parken gick vi tillbaka till bilen och körde en liten tour genom Vänersborg. =) Såg att de byggt ett stort Willys jämte Hagaparken, nära Lidl och min bilskola. Här händer det grejer när man flyttar. 😉 Sedan körde vi till Skopunkten på Överby. Och där, med hjälp av vagn till Elias, lördagsgodis och ordentligt med tålamod lyckades vi köpa åtta par skor! Springskor och clogs till Clara och Jonathan, finskor till Clara, finskor, sommarskor och höstskor till mig. Mycket välbehövligt. Ganska bra jobbat, visst?

Efteråt tog vi en snabb tur in på Maxi och köpte lite fika och sen åkte vi hem till Nina och hälsade på där en stund och fikade. Det var trevligt och Nina såg ut som att hon skulle spricka när som helst… =)

Lite snabb lek i parken utanför där de bor, på väg till bilen.

8

9

10

På kvällen när vi kom hem hade Mattias också kommit hem. (Bara för att ungefär ett dygn senare köra ner till Skåne för den första av tre veckor av veckopendling.)

/S

Hemafton på Nolhagaberget

En solig kväll (13/4) bestämde vi oss för att ta hemafton uppe vid utsiktsplatsen på Nolhagaberget. Jag bakade snabbt några (näästan nyttiga) blåbärsmuffins och packade ner mjölk och äpplen och så traskade vi iväg.

7

8

9

Rätt brant där vi valde att gå..

10

Hittade en koja någon byggt.

11

Väl på toppen kunde vi njuta av utsikten och få lite bättre grepp om geografin i vår nya hemstad.

12

13

14

Det var trevligt där, men Clara är för klättrig för sitt eget bästa och hade lite svårt att hålla sig i skinnet och ville gärna gå närmare kanten än vad vi sagt att hon fick. Och Elias kastade ner en mugg… Den hamnade dock på en avsats nedanför så Mattias kunde hämta den. Till Claras förtret fick hon inte det uppdraget.

15

16

17

Roligt när pappa studsar. =)

18

19

Efter en stund där uppe och en kort lektion gick vi ner till parken och lekte där en stund innan vi gick hem.

20

21

22

23

Vilken underbart vårig kväll!

/S

Påskdagsfirande

På påskdagen hade vi bestämt att fira tillsammans med min familj. Jag hade förberett en massa mat. Men… Så ringde David från Sollebrunn och sa att Jennifer precis kräkts i bilen. Great… Vi pratade om det, ringde mamma och hörde med dem och kom sen fram till att vi kör ändå. Jennifer mådde bra igen och vi höll en bön för att det var åksjuka, även om hon inte brukar vara åksjuk. Och det visade sig vara rätt beslut för ingen av oss blev sjuk sen. Puh!

Nina och David kom först. Mattias åkte på prästadömssessionen på generalkonferensen medan jag förberedde maten. David skulle också följt med men stannade hemma med tanke på Jennifer. Ett tag efter att Mattias kommit tillbaka och mamma, pappa, Ellen och Kenneth kommit var det äntligen dags att äta. Det var potatisklyftor, rotsaker i ugn, kikärtsbiffar och sås. Mamma hade med sig en riktig lyxsallad och naturligtvis sköljde vi ner det med påskmust som Nina och David hade med sig.

Det är svårt det här med mängder alltså. Jag gjorde helt klart för mycket mat. Men men. Förr eller senare äts ju alltid allt upp.

11

12

13

Påskriset fick komma fram när Elias sov middag. 😉 Annars stod det alldeles utanför fönstret på en hylla på altanen.’

23

Och denna skapelse gjorde jag och de stora barnen strax före påsk. Den föreställer Golgata och graven. Det var en god tanke, men främst är den väl ett bevis på att jag inte ens kan få prydnadsgräs att växa ordentligt.

24

Efter maten målade barnen ägg.

14

15

16

17

Och så var det dags för efterrätt. En påsktårta som skulle se ut som att påskharen lämnat ägg på en gräsplätt. Om den gjorde det eller inte fanns väl delade åsikter om. =)

18

19

Oavsett så var den faktiskt rätt god. =) Hade tänkt lite extra på fyllningarna. Ett lager var lemon curd, marscarpone och grädde och det andra mosade hallon med grädde och lite florsocker. Väldigt enkelt, men också väldigt gott.

Till sist var det såklart dags för lite äggletning med kusinerna också. Den här gången fick de ett ägg var med både lite godis och lite nyttigt.

20

21

När alla åkt hem var vi kvar ute i parken en stund och jag gick faktiskt och tog fram barnens vårjackor och så bytte vi ut vinterjackorna. VÅR!

22

Tack för att ni kom och firade med oss! Jonathan hade stundvis en ganska jobbig dag, men i övrigt var det mycket trevligt!

/S

Påskafton 2015

Påskafton började vi med att åka till kapellet och vara med på Martas dop. Vi kom lite tidigare för att Clara och Marta skulle få öva en sång som de skulle sjunga tillsammans. De sjöng ”Ibland kan jag se regnbågen” och det var första gången Clara sjöng i en duo.

Jag fick några bilder från Michael Stode, a.k.a ”fotografen” hos våra barn.

1

2

3

Efter själva ceremonin bjöd de på så fiffig fika. Plastmuggar med crunchy myssli i botten, sedan vaniljyoghurt ovanpå och istoppade päronstavar. Det var jättegott och barnen var helnöjda. Tänk att det här egentligen klassas som frukostmat, men det är ju definitivt tillräckligt sött och gott för att bli fika eller efterrätt. (Våra barn kan bara drömma om att få det till frukost.)

4

Hemma efter lunch och lite vila (jag var rätt ordentligt förkyld) gick vi ut och gömde och letade påskägg i parken utanför. Barnen vill alltid gömma varandras ägg.

Elias var först ut att leta. Hans var inte så svårt gömda som ni ser. =)

5

Snart var det full pott för alla. Det roligaste av allt är ju själva letandet. Så vi kör på små ägg så kan de få två istället. De fick ett med godis och ett med vindruvor och jordgubbar. Och så fick de varsin chokladkanin och varsin bok. (Clara fick ”Barna i Bullerbyn”, Jonis ”Halvan och flygplanet” och Elias ”Max lampa”.) Chokladkaninerna tror jag inte ens nån av dem riktigt åt sen, det är som sagt mest för att det ska bli lite mer att leta efter!

6

7

8

På kvällen åt vi pastasallad och hade äggapickning.

9

Och sedan efterrätt.

10

Rotsakerna som syns i bakgrunden var förberedelser för dagen efter, då vi skulle fira med släkt.

/S

Marsbilder

Tröttis!

13

Jonathan på en dagiskamrats kalas på Lekplayset.

8

Nån har fotat sin lillebror. Förmodligen Jonis. =)

2

Jag har ju sannerligen inga gröna fingrar. Men det känns inte riktigt som att man får så mycket hjälp hemma heller…

1

Hittade denna på köksbänken. Jag undrar vem Kungen är. Förmodligen Elias. Han går ofta under namnet Ers Höghet av Clara och Jonathan!

2

Jag bad Jonathan torka bordet. Då gör han det på sitt sätt..

3

Grabbar som äter mellis. Elias är alltid mycket nöjd när han lyckas undslippa sin egen stol.

4

5

Suck… Elias har gett sig på mitt stackars örtsalt. Igen…

6

Samme grabb ska minsann jämt in och gömma sig i skåpen när vi är på simskolan med Clara. =)

3

Stackars kaninfamiljen får sitt hus invaderat av en jätte.

7

Clara ska till Minou på sitt första pyjamasparty (ej övernattning).

8

Här la sig Jonathan ner i början av sakramentsmötet och sov sen gott hela mötet!

4

Vi var i Nolhagaparken med Lina Vandor och hennes barn, och Lilianne och hennes flickor dök också upp. Clara och Jonathan var en bit upp på berget och lekte en stund och Clara ramlade och rev sig på sidan av magen. Hon fick ont och var ledsen och fick åka med Elias i vagnen hem. =) Det gillade hon.

5

9

Ännu ett hyss av lillgrabben. Jag och Mattias var på övervåningen när det blev lite oroväckande tyst nerifrån. Men Jonathan var nere med Elias och han brukar vara snabb på att larma om det är något, så vi gick inte ner och kollade direkt. Det visade sig sedan att Jonathan uppenbarligen inte tyckte det var så konstigt att hans lillebror stod på en stol vid köksbänken, öppnade tre paket buljongtärningar, skalade dem och la dem i en liten hög mellan knivblocket och olivoljan…

9

10

Fredagsmys.

11

Street art by Clara.

10

Det kan sovas lite hur som helst här… =)

11

12

/S

Sandlid i mars

Av någon anledning tänker jag alltid på Sandlid i mars. När de första varma strålarna från vårsolen kommer och det luktar jord och hörs fågelkvitter, då flyger min hjärna en liten stund till Sandlid. Jag vet inte varför. Så det passade ju bra att mamma och de andra bestämde att träffa Tommy där en lördag. Mattias var sjuk, men jag tog barnen och så åkte vi dit vi med.

Kollade på kartan när vi skulle åka och såg att den kortaste vägen var över Edsås, Ödenäs och Hindås. Det var en för mig ny väg (i modern tid, har säkert åkt där för längesedan) och det var en helt otroligt vacker väg att köra. Det var kuperat med fantastisk utsikt, många sjöar och så var det underbart vädret till på köpet. Ganska kringelikrok var det ju förstås, så Clara tyckte det var lite småjobbigt en stund, men det gick bra.

01

02

7

Stugan och tomten är ju egentligen bara en skugga av sitt forna jag, men det är ändå vackert på något sätt. Så mycket minnen.

8

9

10

Efteråt åkte jag och barnen in till Rävlanda för att kolla in Mejerivägen och leka på lekplatsen där bakom. Där var sig likt tycker jag. Tror inte mycket har hänt med den lekplatsen på de här dryga 23 (?) åren sen vi flyttade.

11

12

Det här trädet lekte jag och nån kompis apor i minns jag. Clara kunde förstå det. 😉

13

14

15

I trädet jämte fanns ett bra hål så det utgjorde vårt skafferi. =)

16

Fanns också ett annat roligt träd att leka i.

17

19

18

Vi var i parken en bra stund och lekte och åt mellanmål och blåbärskakor som jag gjort på morgonen.

Elias kollar in baksidan. =) Vi bodde där takfönstret är.

20

21

22

23

24

Mejerivägen 4 F. =) Här bodde vi, fast det var vitt då. Och vi hade gräs på framsidan istället för plattor. (Det minns jag, för en gång fick jag för mig att klippa det med en sax och klippte mig i fingret..)

25

Sedan gick vi över spåren och bort till Tempo (som brukade vara Vivo) och köpte glass och satte oss i solen vid stationen.

27

28

Sen körde vi hem mot Alingsås igen. Vi hade en trevlig, och för min del rätt nostalgisk, dag. Känner mig återigen så tacksam för mitt körkort som gör att jag kan ta med barnen på roliga utflykter fast Mattias är sjuk.

/S