Tillbaka till Vänersborg och Trollhättan

Den 18 april åkte jag och barnen till Vänersborg och Trollhättan. Mattias var några dagar i Stockholm för flygledarföreningen och templet, så han missade detta event. =) Fast han jobbar ju fortfarande i Trollhättan. Men det var första gången vi andra var tillbaka och det var lite pirrigt på nåt sätt faktiskt. Första stoppet var naturligtvis Onsjö och vi började med att kolla till huset och sen körde vi och parkerade utanför Claras gamla dagis och gick till ”vår” park.

1

Barnen tyckte det var roligt att vara tillbaka i sina gamla hoods. =)

2

3

Matsäck.

4

5

6

Och vad gäller huset så var det sig likt, men trädgården var totalt massakrerad. =( Alltså, jag har förståelse för om man kanske vill ta bort de krokiga syrenerna och de gamla fläderbuskarna. Och även busken som Clara och Jonathan hade sin koja under var borttagen. Fine, det kunde man väl göra då. Men förklara för mig hur någon vid sina sinnens fulla bruk kan komma på idén att hugga ner två stycken gamla, fina äppelträd? Med lite mer tålamod så hade de sen fått de allra mest fantastiska mörkröda äpplen ju! Knäppgökar! Fatta hur många år det skulle ta att återskapa dem. Och som om inte det var nog, och det här gör allt lite ont i hjärtat att skriva, de hade gjort slag i sitt hot om att hugga ner almen!! ”För pappa behöver ved.. och det är jobbigt att kratta löv.” Alltså…gah!! Så ja, trädgården var en kal och sorglig syn.

7

Jonathan blev lite förfärad över att deras koja inte fanns mer, men Clara kom snabbt med tröstande ord om att de ju har en ny koja nu, hemma på gården.

Jo förresten, när vi först åkte och tittade på framsidan av huset kläckte Jonathan ur sig: ”De behöver VERKLIGEN byta takpannor. Det får de göra själva. Vi tänker INTE hjälpa dem.” Haha! Ja, det är då så sant som det är sagt! =)

Efter en stund i parken gick vi tillbaka till bilen och körde en liten tour genom Vänersborg. =) Såg att de byggt ett stort Willys jämte Hagaparken, nära Lidl och min bilskola. Här händer det grejer när man flyttar. 😉 Sedan körde vi till Skopunkten på Överby. Och där, med hjälp av vagn till Elias, lördagsgodis och ordentligt med tålamod lyckades vi köpa åtta par skor! Springskor och clogs till Clara och Jonathan, finskor till Clara, finskor, sommarskor och höstskor till mig. Mycket välbehövligt. Ganska bra jobbat, visst?

Efteråt tog vi en snabb tur in på Maxi och köpte lite fika och sen åkte vi hem till Nina och hälsade på där en stund och fikade. Det var trevligt och Nina såg ut som att hon skulle spricka när som helst… =)

Lite snabb lek i parken utanför där de bor, på väg till bilen.

8

9

10

På kvällen när vi kom hem hade Mattias också kommit hem. (Bara för att ungefär ett dygn senare köra ner till Skåne för den första av tre veckor av veckopendling.)

/S

Påskdagsfirande

På påskdagen hade vi bestämt att fira tillsammans med min familj. Jag hade förberett en massa mat. Men… Så ringde David från Sollebrunn och sa att Jennifer precis kräkts i bilen. Great… Vi pratade om det, ringde mamma och hörde med dem och kom sen fram till att vi kör ändå. Jennifer mådde bra igen och vi höll en bön för att det var åksjuka, även om hon inte brukar vara åksjuk. Och det visade sig vara rätt beslut för ingen av oss blev sjuk sen. Puh!

Nina och David kom först. Mattias åkte på prästadömssessionen på generalkonferensen medan jag förberedde maten. David skulle också följt med men stannade hemma med tanke på Jennifer. Ett tag efter att Mattias kommit tillbaka och mamma, pappa, Ellen och Kenneth kommit var det äntligen dags att äta. Det var potatisklyftor, rotsaker i ugn, kikärtsbiffar och sås. Mamma hade med sig en riktig lyxsallad och naturligtvis sköljde vi ner det med påskmust som Nina och David hade med sig.

Det är svårt det här med mängder alltså. Jag gjorde helt klart för mycket mat. Men men. Förr eller senare äts ju alltid allt upp.

11

12

13

Påskriset fick komma fram när Elias sov middag. 😉 Annars stod det alldeles utanför fönstret på en hylla på altanen.’

23

Och denna skapelse gjorde jag och de stora barnen strax före påsk. Den föreställer Golgata och graven. Det var en god tanke, men främst är den väl ett bevis på att jag inte ens kan få prydnadsgräs att växa ordentligt.

24

Efter maten målade barnen ägg.

14

15

16

17

Och så var det dags för efterrätt. En påsktårta som skulle se ut som att påskharen lämnat ägg på en gräsplätt. Om den gjorde det eller inte fanns väl delade åsikter om. =)

18

19

Oavsett så var den faktiskt rätt god. =) Hade tänkt lite extra på fyllningarna. Ett lager var lemon curd, marscarpone och grädde och det andra mosade hallon med grädde och lite florsocker. Väldigt enkelt, men också väldigt gott.

Till sist var det såklart dags för lite äggletning med kusinerna också. Den här gången fick de ett ägg var med både lite godis och lite nyttigt.

20

21

När alla åkt hem var vi kvar ute i parken en stund och jag gick faktiskt och tog fram barnens vårjackor och så bytte vi ut vinterjackorna. VÅR!

22

Tack för att ni kom och firade med oss! Jonathan hade stundvis en ganska jobbig dag, men i övrigt var det mycket trevligt!

/S

Påskafton 2015

Påskafton började vi med att åka till kapellet och vara med på Martas dop. Vi kom lite tidigare för att Clara och Marta skulle få öva en sång som de skulle sjunga tillsammans. De sjöng ”Ibland kan jag se regnbågen” och det var första gången Clara sjöng i en duo.

Jag fick några bilder från Michael Stode, a.k.a ”fotografen” hos våra barn.

1

2

3

Efter själva ceremonin bjöd de på så fiffig fika. Plastmuggar med crunchy myssli i botten, sedan vaniljyoghurt ovanpå och istoppade päronstavar. Det var jättegott och barnen var helnöjda. Tänk att det här egentligen klassas som frukostmat, men det är ju definitivt tillräckligt sött och gott för att bli fika eller efterrätt. (Våra barn kan bara drömma om att få det till frukost.)

4

Hemma efter lunch och lite vila (jag var rätt ordentligt förkyld) gick vi ut och gömde och letade påskägg i parken utanför. Barnen vill alltid gömma varandras ägg.

Elias var först ut att leta. Hans var inte så svårt gömda som ni ser. =)

5

Snart var det full pott för alla. Det roligaste av allt är ju själva letandet. Så vi kör på små ägg så kan de få två istället. De fick ett med godis och ett med vindruvor och jordgubbar. Och så fick de varsin chokladkanin och varsin bok. (Clara fick ”Barna i Bullerbyn”, Jonis ”Halvan och flygplanet” och Elias ”Max lampa”.) Chokladkaninerna tror jag inte ens nån av dem riktigt åt sen, det är som sagt mest för att det ska bli lite mer att leta efter!

6

7

8

På kvällen åt vi pastasallad och hade äggapickning.

9

Och sedan efterrätt.

10

Rotsakerna som syns i bakgrunden var förberedelser för dagen efter, då vi skulle fira med släkt.

/S

Sandlid i mars

Av någon anledning tänker jag alltid på Sandlid i mars. När de första varma strålarna från vårsolen kommer och det luktar jord och hörs fågelkvitter, då flyger min hjärna en liten stund till Sandlid. Jag vet inte varför. Så det passade ju bra att mamma och de andra bestämde att träffa Tommy där en lördag. Mattias var sjuk, men jag tog barnen och så åkte vi dit vi med.

Kollade på kartan när vi skulle åka och såg att den kortaste vägen var över Edsås, Ödenäs och Hindås. Det var en för mig ny väg (i modern tid, har säkert åkt där för längesedan) och det var en helt otroligt vacker väg att köra. Det var kuperat med fantastisk utsikt, många sjöar och så var det underbart vädret till på köpet. Ganska kringelikrok var det ju förstås, så Clara tyckte det var lite småjobbigt en stund, men det gick bra.

01

02

7

Stugan och tomten är ju egentligen bara en skugga av sitt forna jag, men det är ändå vackert på något sätt. Så mycket minnen.

8

9

10

Efteråt åkte jag och barnen in till Rävlanda för att kolla in Mejerivägen och leka på lekplatsen där bakom. Där var sig likt tycker jag. Tror inte mycket har hänt med den lekplatsen på de här dryga 23 (?) åren sen vi flyttade.

11

12

Det här trädet lekte jag och nån kompis apor i minns jag. Clara kunde förstå det. 😉

13

14

15

I trädet jämte fanns ett bra hål så det utgjorde vårt skafferi. =)

16

Fanns också ett annat roligt träd att leka i.

17

19

18

Vi var i parken en bra stund och lekte och åt mellanmål och blåbärskakor som jag gjort på morgonen.

Elias kollar in baksidan. =) Vi bodde där takfönstret är.

20

21

22

23

24

Mejerivägen 4 F. =) Här bodde vi, fast det var vitt då. Och vi hade gräs på framsidan istället för plattor. (Det minns jag, för en gång fick jag för mig att klippa det med en sax och klippte mig i fingret..)

25

Sedan gick vi över spåren och bort till Tempo (som brukade vara Vivo) och köpte glass och satte oss i solen vid stationen.

27

28

Sen körde vi hem mot Alingsås igen. Vi hade en trevlig, och för min del rätt nostalgisk, dag. Känner mig återigen så tacksam för mitt körkort som gör att jag kan ta med barnen på roliga utflykter fast Mattias är sjuk.

/S

Vårens tempelresa

Onsdagen den 11 mars åkte vi upp till templet. Vi hade bestämt oss att ta bilen istället för församlingens buss, så vi åkte upp redan på onsdagen. Det var kul att testa att åka buss, men väldigt skönt att ta bilen den här gången. =) Kaninerna fick följa med till Borås och bo hos mamma under tiden.

2

Som sagt, skönt att kunna ta det lugnt på vägarna och stanna när och hur länge man vill. Handlade lite någorlunda bilvänlig mat på Maxi i Borås och sen tog vi ett kort stopp för toa strax innan Jönköping. Där fick barnen korv med bröd också för att fylla magarna riktigt ordentligt eftersom vi ville köra en lite längre etapp.

Vägen längs med Vättern är verkligen vacker.

3

Sen körde vi på upp till Linköping där vi tog ett par timmar på IKEA.

4

Clara och Jonathan lekte på Småland och vi andra tog ett varv på varuhuset. Sedan åt vi middag i restaurangen innan vi körde vidare. Kort stopp för toa och choklad i Södertälje och sedan stannade vi bara på Willys några minuter från templet i Västerhaninge för att handla färskvaror att ha i gästhemmet. Framme vid åtta på kvällen.

Just det, jag måste ju berätta om resans största missöde. Helt plötsligt börjar Jonathan gasta att hans tuggummi sitter fast i håret. Hur då, han är ju kortklippt?! Jo, han hade ju naturligtvis velat veta vad som skulle hända… Nu vet han det! Han var så ledsen, men som tur var har han en storasyster som alltid är pysselredo.. Vilket innebar att hon tagit med sig både limstift och sax i sin lilla väska. Jag bad att få låna saxen, vände mig om och klippte bara bort tuggummit från Jonathans hår. Snabbt och lätt, behövde inte ens stanna bilen. =) Så nu har han en liten fläck med kortare hår mitt uppe på huvudet. Så kan det va’.

Vi fixade mat och åt nere i köket och barnen sprang såklart runt lite och kollade in ”sina ställen”.

I vårt rum fanns två våningssängar och två vanliga. Clara och Jonathan var mycket nöjda och tog överslafar båda två. Pappa läste Bamse innan sovdags.

5

Dagen efter började Mattias i templet och jag och barnen gjorde oss i ordning, kollade in templet, gick och handlade på Hemköp ett par saker vi glömt och lekte ute på lekplatsen. Vädret. <3

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

Sen kom Mattias ner från templet och vi lagade lunch och åt och sen gick jag upp.

På kvällen lagade vi middag. Det var väldigt tomt i gästhemmet, eftersom de flesta skulle komma dagen efter. Tror faktiskt vi var de enda vanliga gästerna. Lyxigt att laga mat och kunna använda fyra ytterplattor på rad. =)

17

18

19

20

Vid elvatiden på kvällen hörde vi från våra sängar hur församlingens buss kom. Vi var inte avundsjuka. =)

Dagen efter började Mattias i templet igen och jag och barnen tog en promenad med Emma-Karin och Lilianne och ett gäng barn för att titta på hästar och fornlämningar.

21

22

23

På eftermiddagen passade Unga Män och Unga Kvinnor barnen tillsammans så föräldrarna kunde gå in tillsammans i templet. Toppen!

1

Sedan på kvällen gjorde församlingen en gemensam tacokväll och tårtkalas. Biskopen fyllde 53, men jag tror inte riktigt det var anledningen egentligen. Nog mest en ursäkt för lite tårta. =) Det hade visst varit jättetrevligt och gott, men själv smet jag iväg hem till Anja och satt och pratade. Det var också jättetrevligt. =)

På lördagsmorgonen var Mattias och hjälpte till  på en dopsession i templet och sen började vi packa ihop och bege oss hemåt. Vi var återigen inte avundsjuka på församlingen som skulle stanna lite längre och därmed också komma hem sent. =)

Vi glömde dock köra av motorvägen och märkte det när vi betraktade Globen och Tele2 Arena på nära håll. Just det, här brukar man ju inte köra! Så vi fick fortsätta fram och fick oss en liten tour av Stockholm City innan vi körde mot sydväst. Det var faktiskt lite kul. Speciellt roligt var att Jonathan utbrast: ”Det ser ut som Ulricehamn!” Hahaha.. Och Elias, gullungen, satt och gjorde eko-ljud när vi körde genom tunnlarna. =D

Vi gjorde nån paus någonstans för att tanka och gå på toa men sen körde vi på rätt bra. Alla sov ändå som stockar.

24

25

26

Wait, what?!

Nej, han sov inte. =) Men jag slocknade en stund.

Efter att de sen vaknat blev Clara åksjuk i höjd med Gränna. Vi stannade och gick ut och lekte lite på några balansstockar och eftersom vi var så nära Gränna löste sig lördagsgodiset också. =)

27

28

Sen gick det bra igen och vi körde på till Borås där vi hämtade upp Ellen som skulle med hem och se på Melodifestivalsfinalen. Ninisarna fick inte plats i bilen så dem kom mamma och pappa med på söndagen och tog med sig Ellen hem. Och finalen gick ju bra får man säga! De jag hejade på kom 1:a och 2:a. Det har väl aldrig hänt förr. =) Måns Zelmerlöw och Jon Henrik Fjällgren.

/S

Dags att fira Håkan

Den 12 februari fyllde Håkan år och vi åkte som traditionen bjuder hem till honom för att fira och äta baguette och tårta. =) Mattias jobbade kväll och skulle dessutom ligga över på jobbet, men jag ville inte missa det så jag bestämde mig för att åka själv med barnen. Och eftersom vi ändå skulle in till Göteborg tänkte jag att vi kunde passa på att åka till Ikea. Jag behövde några saker därifrån och de stora barnen hade längtat efter Småland. Så vi körde till Kållered och jag lämnade in C och J på Småland. Vi hade lite tight om tid, men hade sån enorm tur att barnen fick plats direkt på Småland, de fick de två sista platserna. Jag och Elias tog ett varv i varuhuset och fick tag på nästan allt innan det var dags att hämta de stora igen. När jag skulle springa dit hittade jag inte tillbaka, gick åt helt fel håll visade det sig. Jag vet ju att jag har NOLL lokalsinne, men kom igen, det är ju så man nästan blir rädd för sig själv.. När jag var 2-3 minuter sen så ringde de efter mig på min mobil. Det var lite pinsamt, men men. När jag hämtat upp dem gick vi alla och tog det sista jag skulle ha och sen fick barnen korv med bröd med sig till bilen. Det gick rätt bra att köra, körde fel en gång. Men jag är ändå nöjd. I Göteborg i rusningstid utan ordentlig gps. Och när vi kom dit knep vi sista gästparkeringen utanför huset. Det var den andra stora välsignelsen den dagen! Så skönt att slippa åka och leta annan parkering och få gå långt med barnen och kanske behöva fickparkera. Tyvärr fanns det ju ingen parkering över till mamma, pappa och Ellen som kom alldeles efter mig, men pappa klarar såklart sånt bättre än mig så jag hade inget dåligt samvete. 😉

Hade ingen kamera med mig (what?!), och min mobil var full såklart, så jag tog lite bilder med Ellens mobil.

1

2

3

4

5

6

7

Efteråt packade jag in ungarna i bilen igen, letade oss ur stan, körde hem till Alingsås och väl hemma bums i säng. Kände mig ganska nöjd med vad jag klarat av faktiskt! =)

/S

Chokladbollar

Riktigt goda, och rätt nyttiga, chokladbollar

Mixa 2 rejäla nävar cashewnötter till ett grovt mjöl. Tillsätt 8 urkärnade dadlar (färska och mjuka), 1 msk kakao och 1,5 msk kokosolja och mixa (inte för länge). Forma till bollar och rulla i kokos. Låt stelna i kylskåpet en halvtimme. (Om du ens kommer så långt, smeten är gudomlig!)

De gick verkligen hem här hemma. Svusch sa det och så var alla borta!

1

2

3

Delicious!

/S